Followers

Wednesday, November 30, 2011

Penangan MasterChef

Salam semua... ape khbr?? ~baikkan atie ni,siap tny khbr lg~
Sape yg suka tgk masterchef malaysia agkt kaki?? ~atie tgh agkt kaki tau skrg sbb atie pn tgk jg~ Atie mmg suka sgt tgk Masterchef.. atie tgk kt youtube je, sbb umh atie xde astro.. nk wat mcm mane kan x mmpu nk byr bil..=( ~elleh, bil internet mmpu lak yea~ bkn x mmpu la, abh je yg x nk pasang.. abh ckp nnti xpsl2 'bomm!!' meletup tv..yela, channel yg ade kt tv skrg ni pn dh 24jam on tv.. klu dh msuk astro pulak, x tau wape jam la tv ni akn d tutup.. ~eh, x psl2 keluar sal astro lak atie ni.. tlg promote ke??~ 
Gara2 atie suka sgt tgk masterchef, x pasal2 pulak rase minat masak2 ni.. dulu bukan x minat, tp 'kurang' minat.. ~tak minat ngan 'kurang' minat lain tau.. jgn pndai2 lak nk samakan..~ hehehe. kalau dulu, nk masak rase takut je.. bukan takut ape, tp takut masakan tu x sdp.. bile xde org nk mkn rase sedih lak.. yela kite penat2 masak tp xde org nk mkn, sape yg x sedih kn.. sbb tu atie jd 'kurang' minat nk masak2 ni.. tp gara2 penangan tgk masterchef, tba2 smgt nk masak berkobar2.. ~yeke smpai mcm tu skali atie ni.. ssh btl nk caye~  tp atie lbh minat wastern food la.. 
Alhamdulillah setelah beberapa hari berazam nk buat chicken chop, akhirnya terhidang jg satu hidangan yg ok2 je.. tp umi ckp sdp.. ~bangga tu~ hehehe. dh lame sbnrnye nk wat chicken chop ni.. tp x tertunai sbb resepi x de.. pernah jg mintak ngan kwn resepi sbb die ckp pernah buat.. resepi die mmg sng, beli yg dah siap lps tu masakkan ats dapur dan tambah skit air.. senangkan.. atie ade jg cri chicken chop yg kwn ckp tu, tp x jumpa2.. lps 2 bru terfikir, nape la x cari resepi kat 'abe google'.. atas pertolongan 'abe google' yg memberi resepi, akhirnye terhasil la chicken chop atie yg bez.. ~perasaan lg.. hmmm~ atie copy byk resepi, tp atie guna resepi yg ni.. ~yg ni?? yg mane??~ nnti atie bg la.. resepi ni simple je, sbb tu atie guna resepi ni.. 
utk aym atie x guna cara ni, atie nk sng so guna tepung yg dh siap..



Resepi Grilled Chicken Chop
1 ekor ayam  ( di belah 4 dan ‘debone’kan ayam –  dapat 4 keping )
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk)
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
1 sudu makan kicap masin
1 sudu makan jus limau
1 sudu besar jus halia ( 1 inci halia di tumbuk dan perah jusnya kedalam ayam)
1 sudu kecil serbuk ayam ( granulled chicken stock)
Cara Penyediaan
1. Satukan semua bahan hingga rata. Kemudian peraplah ayam dalam petisejuk selam beberapa jam. Seelok-eloknya semalaman.
2. Semasa hendak membakar gaulkan dengan sedikit minyak masak dan bolehlah di bakar di atas periuk non stick. Balik-balikkan ayam hingga masak dan bolehlah di angkat. Saya guna pembakar elektrik je  lebih mudah!
Sos Perang ( brown sause ) @ Sos lada hitam
1 labu bawang besar ( potong dadu)
1 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum ( ayak dulu takut macam-macam ada dalam tepung)
1 liter air ( lebih kurang dalam 1 jag kecil )
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan sikit warna sos )
1 sudu makan sos tomato atau sos chili
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus)
1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu.
Sedikit garam
Cara membuatnya
1. Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bawang besar hingga layu.
2. Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi.
3. Masukkan semua bahan lain termasuk sos-sos. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan.
* jika anda biasa guna kaedah white sos iaitu masak tepung gandum dalam mentega dulu baru masuk bahan-bahan lain boleh juga. Tapi saya lebih suka buat begini je sebab lebih senang.
** Anda boleh juga tambah cendawan dalam tin yang sudah dipotong-potong jika anda mahu.
kentang putar 
4 biji kentang saiz sederhana 
1 sudu besar marjerin atau butter 
1/3 cawan susu segar 
lada sulah

Caranya
Setelah kentang di rebus dan empuk, toskan dan lecek terus sementara kentang masih panas, kemudian masukkan kembali dalam periuk dan curahkan susu dan marjerin, kacau sebati, akhir sekali masukkan lada sulah dan kacau hingga semuanya mesra dan agak pekat, angkat dan ketepikan.



Coselaw 
1/4 biji Kobis saiz kecil
1/2 batang Corrot 
1/2 biji Bawang besar 
3 sudu besar Mayonis 
sedikit garam dan gula

Kobis,lobak merah, bawang besar di cincang halus, masukkan mayonis, gula serta garam, kacau sebati dan sejukkan di dalam peti ais.


Last skali, letak d ats pinggan dan hias mengikut citarasa anda


~selamat beramal~





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...