Followers

Friday, December 30, 2011

Percaya tak??

Korang percaya x yg angry bird mmg wujud kat dunia ni?? klu x percaya atie nk tunjuk sesuatu.. 
jeng... jeng.. jeng..





Saturday, December 10, 2011

Kisah budak kena culik

Islam is a SCHOOL

ISLAM is a school , DUNIA is a class , WE are the student , QURAN is a Syllabus , SOLAT is A

 Practical , MUHAMMAD (S.A.W) is A teacher , ALLAH is an Examiner , Qiamat is a date of 

Result , Jannah is the best reward ♥



Terima Kasih

Monday, December 5, 2011

Terjatuh ketika mahu ke Masjid


Seorang lelaki muda bangun di awal pagi utk solat subuh di masjid. Dia berpakaian, berwudu' dan berjalan menuju masjid. Di tengah jalan lelaki itu jatuh dan pakaiannya kotor. Dia bangkit, membersihkan bajunya, dan pulang ke rumah. Di rumah, dia berganti baju, berwudu', dan, berjalan menuju masjid.

Dlm perjalanan ke masjid, dia jatuh lagi di tempat yg sama! Dia, sekali lagi, bangkit, membersihkan dirinya dan kembali ke rumah. Dirumah, dia, sekali lagi berganti baju, berwudu' dan berjalan lagi menuju masjid.

Di tengah jalan menuju masjid, dia bertemu seorang lelaki yg memegang lampu. Dia menyapa lalu lelaki itu menjawab "Saya melihat kamu jatuh 2 kali di perjalanan menuju masjid, jadi saya bawakan lampu untuk menerangi jalan kamu.' Lelaki muda mengucapkan terima kasih dan mereka berdua berjalan ke masjid.

Saat sampai di masjid, lelaki muda itu mengajak teman barunya yang membawa lampu untuk masuk bersolat subuh bersamanya. Lelaki tadi menolak. Berkali-kali diajak tetapi jawapannya sama.

Lelaki muda bertanya, kenapa menolak untuk masuk bersolat. Lelaki pembawa lampu menjawab:

AKU ADALAH SYAITAN !

Lelaki muda itu sungguh terkejut..!

Syaitan menjelaskan, ''Saya melihat kamu berjalan ke masjid,dan sayalah yg membuat kamu terjatuh. Ketika kamu pulang ke rumah, membersihkan badan dan kembali ke masjid, Allah mengampunkan semua dosamu. Saya membuatmu jatuh kedua kalinya, dan itupun tidak membuatmu merubah fikiran tetapi tetap kembali ke masjid.

Kerana itu, Allah mengampunkan dosa seluruh keluargamu. Saya KHUATIR jika saya membuatmu jatuh ketiga kalinya, mungkin Allah akan mengampunkan dosa seluruh penduduk desamu, jadi saya harus memastikan bahwa kamu sampai dimasjid dgn selamat..'

MORAL :

Jangan abaikan suatu niat baik yg kita mahu lakukan, kerana kita tidak pernah tahu ganjaran yg bakal kita perolehi dari segala kesulitan yg kita hadapi demi melaksanakan niat baik tersebut .




Terima Kasih

Pengaharaman pemakaian tudung d IPT Malaysia

PANAS! --> KERAJAAN MALAYSIA AKAN
HARAMKAN PEMAKAIAN TUDUNG DI IPTA & IPTS
TERMASUK SEKOLAH.

Pihak menteri juga sudah mengeluarkan notis bagi
pengharaman pemakaian tudung ini di semua
IPTA dan IPTS dan juga akan menghantarnotis ini
ke sekolah-sekolah. Pihak menteri juga telah
menyenaraikan beberapa jenis tudung yang haram
dipakai sewaktu berada di dalam sekolah ataupun
kawasan kampus antara jenis... tudung yang tidak
boleh dipakai ialah : -
1. TUDUNG SAJI.
2. TUDUNG PERIUK.
3. TUDUNG TERMOS.
4. TUDUNG CAT.
(wakakaka.. ♥ )



Terima Kasih

Soalan BODOH!!

korang mesti pernah mengalami kan?? soalan bodoh-bodoh yg member tanya..padahal leh tengok atau fikir sendiri apa yg kita buat...so atie nk bagi tip kalau nak jawab soalan bodoh mcm ni..

1)Bila orang nampak anda baring tutup mata....
Soalan: Hai! tidur ke?
Jawapan: Tak la,aku training mcm mana nak mati nanti...

2)Imagine anda bawa tv anda yang rosak gi jumpa technician untuk repair,dia mesti tanya gak:
Soalan: Nak repair tv ke?
Jawapan: Tak la,aku bosan! so sje aku bwk tv ni jln2.

3)Time anda bangun tidur, dan terus si bendul tu mesti tanya anda:
Soalan: Hyep! da bangun?
Jawapan: Ish,aku tengah tido sambil berjalan-jalan...

4)Kawan anda call phone umah anda dan...
Soalan: Hello?.. Ada mana ?
Jawapan: Kat sini haa ,kat lam gua

5)Diorg nampak anda keluar dari bilik mandi dan dalam keadaan basah-basah..
Soalan: Eh baru mandi ke?
Jawapan: Ehh! Mana ada , Aku jatuh dalam lubang jamban tadi!!!

6)Anda di dalam toilet , pintu berkunci , ada gak orang ketuk pintu dan tanya anda..
Soalan: Ada orang tak?
Jawapan: Mana ada orang!! Taik yang bercakap ni!!

hehehe..




Terima Kasih

Wednesday, November 30, 2011

Jika kita........

Jika kita marah - TOPUP wuduk untuk menyejukkan jiwa.
Jika kita bingung - KLIK doa agar tenang hati.
Jika kita dipuji - RELOAD syukur supaya tidak alpa
Jika kita gagal - DOWNLOAD usaha untuk memberi semangat.
Jika kita kecewa - RESTART tenaga agar sentiasa sedar.
Jika kita berdosa - UNDO perangai itu dn bersolat taubat.
Jika kita berdendam - DELETE buruk sangka supaya bersih hati
Jika kita berbohong - BACKSPACE kata-kata untuk memperbetulkan keadaan
Jika kita buat maksiat - REGISTER SOFTWARE sikap baru dan taubat nasuha.

Penangan MasterChef

Salam semua... ape khbr?? ~baikkan atie ni,siap tny khbr lg~
Sape yg suka tgk masterchef malaysia agkt kaki?? ~atie tgh agkt kaki tau skrg sbb atie pn tgk jg~ Atie mmg suka sgt tgk Masterchef.. atie tgk kt youtube je, sbb umh atie xde astro.. nk wat mcm mane kan x mmpu nk byr bil..=( ~elleh, bil internet mmpu lak yea~ bkn x mmpu la, abh je yg x nk pasang.. abh ckp nnti xpsl2 'bomm!!' meletup tv..yela, channel yg ade kt tv skrg ni pn dh 24jam on tv.. klu dh msuk astro pulak, x tau wape jam la tv ni akn d tutup.. ~eh, x psl2 keluar sal astro lak atie ni.. tlg promote ke??~ 
Gara2 atie suka sgt tgk masterchef, x pasal2 pulak rase minat masak2 ni.. dulu bukan x minat, tp 'kurang' minat.. ~tak minat ngan 'kurang' minat lain tau.. jgn pndai2 lak nk samakan..~ hehehe. kalau dulu, nk masak rase takut je.. bukan takut ape, tp takut masakan tu x sdp.. bile xde org nk mkn rase sedih lak.. yela kite penat2 masak tp xde org nk mkn, sape yg x sedih kn.. sbb tu atie jd 'kurang' minat nk masak2 ni.. tp gara2 penangan tgk masterchef, tba2 smgt nk masak berkobar2.. ~yeke smpai mcm tu skali atie ni.. ssh btl nk caye~  tp atie lbh minat wastern food la.. 
Alhamdulillah setelah beberapa hari berazam nk buat chicken chop, akhirnya terhidang jg satu hidangan yg ok2 je.. tp umi ckp sdp.. ~bangga tu~ hehehe. dh lame sbnrnye nk wat chicken chop ni.. tp x tertunai sbb resepi x de.. pernah jg mintak ngan kwn resepi sbb die ckp pernah buat.. resepi die mmg sng, beli yg dah siap lps tu masakkan ats dapur dan tambah skit air.. senangkan.. atie ade jg cri chicken chop yg kwn ckp tu, tp x jumpa2.. lps 2 bru terfikir, nape la x cari resepi kat 'abe google'.. atas pertolongan 'abe google' yg memberi resepi, akhirnye terhasil la chicken chop atie yg bez.. ~perasaan lg.. hmmm~ atie copy byk resepi, tp atie guna resepi yg ni.. ~yg ni?? yg mane??~ nnti atie bg la.. resepi ni simple je, sbb tu atie guna resepi ni.. 
utk aym atie x guna cara ni, atie nk sng so guna tepung yg dh siap..



Resepi Grilled Chicken Chop
1 ekor ayam  ( di belah 4 dan ‘debone’kan ayam –  dapat 4 keping )
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk)
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
1 sudu makan kicap masin
1 sudu makan jus limau
1 sudu besar jus halia ( 1 inci halia di tumbuk dan perah jusnya kedalam ayam)
1 sudu kecil serbuk ayam ( granulled chicken stock)
Cara Penyediaan
1. Satukan semua bahan hingga rata. Kemudian peraplah ayam dalam petisejuk selam beberapa jam. Seelok-eloknya semalaman.
2. Semasa hendak membakar gaulkan dengan sedikit minyak masak dan bolehlah di bakar di atas periuk non stick. Balik-balikkan ayam hingga masak dan bolehlah di angkat. Saya guna pembakar elektrik je  lebih mudah!
Sos Perang ( brown sause ) @ Sos lada hitam
1 labu bawang besar ( potong dadu)
1 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum ( ayak dulu takut macam-macam ada dalam tepung)
1 liter air ( lebih kurang dalam 1 jag kecil )
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan sikit warna sos )
1 sudu makan sos tomato atau sos chili
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus)
1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu.
Sedikit garam
Cara membuatnya
1. Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bawang besar hingga layu.
2. Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi.
3. Masukkan semua bahan lain termasuk sos-sos. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan.
* jika anda biasa guna kaedah white sos iaitu masak tepung gandum dalam mentega dulu baru masuk bahan-bahan lain boleh juga. Tapi saya lebih suka buat begini je sebab lebih senang.
** Anda boleh juga tambah cendawan dalam tin yang sudah dipotong-potong jika anda mahu.
kentang putar 
4 biji kentang saiz sederhana 
1 sudu besar marjerin atau butter 
1/3 cawan susu segar 
lada sulah

Caranya
Setelah kentang di rebus dan empuk, toskan dan lecek terus sementara kentang masih panas, kemudian masukkan kembali dalam periuk dan curahkan susu dan marjerin, kacau sebati, akhir sekali masukkan lada sulah dan kacau hingga semuanya mesra dan agak pekat, angkat dan ketepikan.



Coselaw 
1/4 biji Kobis saiz kecil
1/2 batang Corrot 
1/2 biji Bawang besar 
3 sudu besar Mayonis 
sedikit garam dan gula

Kobis,lobak merah, bawang besar di cincang halus, masukkan mayonis, gula serta garam, kacau sebati dan sejukkan di dalam peti ais.


Last skali, letak d ats pinggan dan hias mengikut citarasa anda


~selamat beramal~





Saturday, November 26, 2011

Human Bread

agk2 berselera x korang nk mkn roti kt bawah nih?? 





Friday, November 25, 2011

Mangga free




Pada suatu hari ada seorang pembeli yang sedang tawar-menawar dengan seorang penjual buah mangga.
Pembeli : “Bang, berapa harga mangga sekilo?”
Peniaga : “RM7!”
Pembeli : “Amboi, mahal sangat… RM5 sudah la!?”
Peniaga : “Tak boleh dik, harganya dah cukup murah tu!”
Pembeli : “Kalau tak manis, macam mana bang?”
Peniaga : “Kalau tak manis, tak payah bayar!”
Pembeli : “Kalau macam tu, bagi saya yang tak manis 10 kilo!”
Peniaga : “?Huh…





Sedikit Pesanan

Seorang  ayah menelefon anaknya yang berada di London :
“Nak, Abah minta maaf banyak-banyak pada kamu. Abang tak mahu menganggu kamu tetapi abah terpaksa juga beritahu kamu. Abah dan emak kamu sudah berbincang mahu bercerai. Setelah lebih 35 tahun berkahwin, kami rasa kami sudah tidak sesuai lagi.”
“Abah..!! Abah biar betul?”
Si anak berkata separuh menjerit dan tidak percaya.
“Kami sudah bosan hidup berdua,  kami rasakan sudah cukuplah jodoh kami setakat ini…” keluh si ayah.
“Tolong ya telefon kakak kamu di New Zealand beritahu keputusan kami ini. Ayah tak ingat nombor telefon dia. Lagi pun dah bertahun-tahun dia tidak pulang..” si ayah menyambung lagi.
Dengan pantas si adik menelefon kakaknya yang sudah lama tidak balik..
“Apa..!!! Mak dengan abah nak bercerai..??? Tidak boleh, tidak boleh. Aku akan balik dua tiga hari lagi. Kau pun kena balik sekali dengan aku..
Si Kakak dengan segera menelefon ayah mereka yang berada di Malaysia lantas berkata.
“Abah dengan mak tak boleh bercerai, jangan lakukan apa-apa pun  sehingga saya dan adik balik esok atau lusa. Ingat, jangan buat apa-apa sampai kami balik!.” Si kakak memberi amaran dan kemudian meletakkan ganggang dengan keras.
Si Ayah meletakkan telefon dan kembali ke isterinya sambil tersenyum dan berkata ;
“Sayang esok anak-anak kita akan kembali ke rumah ini..”
“Abang  mereka tidak marahkah?”
Sedikit serba salah si emak.
“Kita seharusnya yang marahkan mereka. Kenapa  mereka nak marahkan kita. Sampai bila kita mahu menunggu mereka balik. Sampai kita mati?..”

Sahabat ini sedikit cebisan cerita. Walau mungkin sedikit tidak masuk diakal, tetapi sejauh mana kita terbang. Sejauh mana kita pergi. Ingatlah ibu bapa kita..


Fun Fair

Hello Bro... ~wah bkn main lg yea.. x sopan btl la atie nih~
Maaf yea, ade mslh teknikal skit tadi... 
Assalamualaikum semua.... ~ni bru sopan~

Hari ni atie nk share skit pasal fun fair... sape yea x suka enjoy kt fun fair kn.. atie pn suka gak.. wlpn kadang2 rase takut bile main.. yela, kdg2 blh buat kite kecut perut tau.. atie skrg klu g fun fair, juz utk temankan si bongsu.. die 2 beria nk main mcm2, tp takut nk naik sorg2.. sape lg yg kene temankan die klu bukan atie.. nk x nk kene teman jg, wlpn kdg2 rase kecut segala lipatan perut nih.. ~aik atie kan kurus, ade lipatan gak ker??~ x nk tunjuk kite ni penakut, buat2 berani la sanggup temankan si bongsu tu.. kite kan kakak x kan nk tunjuk kite ni penakut kan... hehehe. tp lepas main, rase bez sgt.. 

Ni atie nk share gmbr fun fair at Mexico.. korg sanggup x naik bnda ni semua??? klu atie, mmg 1000kali x nk la.. mcm nk roboh je...






( nk jimat kos )

Wednesday, November 23, 2011

Cik Mud hilang

Dh beberapa hari atie x update blog.. Hari tu bukan main lg bersemangat.. nk update hari2 la blog ni.. tgk2 bru je beberapa hari update, cik mud dh hilang.. itu bermksd ~xde mksd laa~.. mcm biasa la bile hantu mls tlh menyelubungi diri.. baca la ayt apa2 pn, lps tu hembus 1 badan pn hantu tu x kan lari.. hantu yg x takut ayt2 suci ni mmg susah skit... tp 2, 3 hari nih atie lbh suka edit gmbr.. tp segan la nk tunjuk.. hehehe. atie edit guna photoscape je.. photoshop atie xtau la nape x leh guna.. dlu ok je, tp lps format laptop hari tu, trus jd mcm tu.. dh install btl2.. tp xtau la knpe.. edit ngan photoshop lg bez, tp nk wat mcm mane kan.. kene tggu adik atie yg bljr kt unikl blk la.. die je pndai bab2 komputer ni..  hmmm, sabar jelah...





Friday, November 18, 2011

Nak berbelog juga DIA

DIA??? Dia tu sape??? 
Dia.. insan pertama yg bertakhta..
Dia.. insan pertama yg ku cinta..
Dia.. pernah yg membuatku bahagia..
Dia yg mengajarku tentang erti rindu..

dh2.. nk strt merepek la atie nih...
sowi, jgn marah yea...nk test suara sbnrnye.. tp klu atie nyanyi pn bukan korg leh dgr gak kan... oklah, kte berblk ke point asl kte.. die yg d mksd kan tu tak lain dan tak bukan adalah adikku si bongsu..huhu. die tu kecik2 dah gatal nk berbelog...bdk zaman skrg kan... ape boleh buat...... 
kte mase umur 11thn, still lg main decok teng-teng, lompat getah, galah panjang, panjat pokok pn ade gak kdg2 tau... masa tu x fikir dh nk control2 ayu ni.. walaupun hakikatnye mmg dh ayu..~cehh, perasaan tul minah nih..~ hehehe. tp zaman skrg, umur 11 thn smua dh expert psl komputer.. ade tu dh dapat sorg satu laptop nih.. intenet pulak, hbs 1 dunia dh diorg jelajah.. yelah, nk wat mcm mane.. dunia makin maju kan.. kte berbalik smula kpd tajuk kte...~ ish, atie ni slalu je hlg punca~ mane ade atie hlg punca, ade kaitan jg tu..hihihi. adk atie ni sbnrnye pernah ade belog.. tp dah x igt password ngan email.. nk wat mcm mane kan kecik2, tp email 2,3 puluh jg tau.. ~penipu btl la atie nih~ hehehe, xsmpai la byk tu tp ade byk jg la.. dh berhari-hari die merayu suruh atie buatkan belog utk die.. atie yg baik hati ni pn tlg la buatkan die belog.. tp ade syaratnye... kene byr upah... hahahah. baikkan atie.. setelah bertungku-lumus seharian, maka terhasillah 'Puteri Kayangan' utk die... atie buatkan simple2 je utk die...budak2 je kan... hahahaha


Thursday, November 17, 2011

Saya suka bile ADIK saya rajin

Assalamualaikum semua... 
Rupa2 nya, dh lame atie x bg salam kt blog ni kan... ish~ xbaik btl la.. main redah je.. ko igt xde org kea???!! 
Eh, marah diri sndri nampak...

Saya suka bile ADIK saya rajin...
atie nk menunjuk adk die rjn ker nih?? elleh, mcm la adk die sorg je rjn... 
eh2, jgn salah faham semua... atie bkn nk bangga ke ape.. tp nk bgtau, atie suka bile adk atie rajin sbb atie blh lah suruh die buat keje rumah... klu umi suruh atie, atie suruh die... ni kes membuli adk sbnrnye.. hahaha (ketawa org jahat).. adk atie ni sbnrnye bru berusia 11 tahun.. klu nk suruh die wat keje dh boleh sbnrnye.. tp biasa la ank bongsu, manja lak tu.. tp klu die tba2 dpt hidayah, mmg rajin sgt.. mmg x yah suruh, die akn suka rela tlg.. masa2 mcm ni la atie akn memanfaatkan die..alang2 die tengah rajih, atie suruh la die wat smua keje.. hahaha. jahatkan kakak mcm nih... ade 1 cara lg klu nk suruh kerajinan die tu bertahan lame... cara2 nye ialah kite kene la puji die... "rajin nyo aja nih" , " baguh la aja" , "skmo rajin tlg umi".. kami ore klate, so kecek klate la.. harap maaf yea.. hukhukhuk. kesian kan sape2 dpt kakak mcm nih... tp xpe, kdg2 je die kene buli sbb kdg2 je die dpt 'hidayah' tue... 
OKlah, stakat ini jelah kebanggaan saya bile adk sy RAJIN...


moral: bangga la anda bile adik2 anda seorg yg rajin...

(ni die budak gedik.. HAJAR NASUHA)







Pensel dan Pemadam

Pensel : Saya minta maaf.
Pemadam : Utk apa? Awak x buat salah pun.
Pensel : Saya minta maaf disebabkan saya, awak cedera. Setiap kali saya buat silap, awak pasti berada di situ utk membetulkan kesilapan saya. Tapi setiap kali awak memadam kesilapan saya, awak kehilangan sebahagian dari diri awak. Awak menjadi semakin kecil.
Pemadam : Itu betul, tapi saya langsung x kisah tentangnya kerana saya dibuat utk membetulkan kesilapan yg awak buat. Walaupun suatu hari nanti saya tahu yg saya pasti akan hilang, saya berbangga dengan kerja saya ini. Jadi janganlah risau. Saya xmahu melihat awk brsedih. :)

## Ingatlah, ibubapa kita juga boleh diibaratkan sebagai Pemadam manakala kita pula sebagai Pensel. Mereka sentiasa berada di sisi kita, membetulkan segala kesilapan yg kita lakukan..mereka adlh ibarat pemadam trbaik utk anak2 mereka..selagi mereka hidup jgn sia2 kan mereka..

# Jagalah ibubapa anda & balaslah jasa mereka dgn kebaikan #

Wednesday, November 16, 2011

Giler PINK??? eiiiuuuu


atie giler pink??? yeke, leh caye ke nie???
tak2... atie x giler pink, tp pink yg giler kat atie... huhuhu.
nk kate atie giler pink x juga...
 tp nape yea kebanyakan brg2 atie smua kaler pink??
ade sedikit confuse d sini yea... hikhikhik
klu g shoping, bkn main lg nk pilih kaler lain.. 
last2 pilih pink jg...
tp sjk akhir2 ni, atie mmg cari t-shirt wrna pink... 
klu x de, x nak beli...
eh, ni d kira atie giler pink ker??? tak2.....



cantikkan baju2 kaler pink tu.. 
tp xnak la beli yg kapel 2...nnti nk bg kat saper lak satu lagi tu...

Tuesday, November 15, 2011

Jom Berubah

sudah bosan??? beralih lah kpd yg bru...
atie sbnrnye dh bosan tgk background warqah berlagu nih...
tibe2 hari ni atie terasa rajin pulak membuat perubahan kat blog ni..
tp juz tukar background je... 
slps membuat pemilihan 7hari 7mlm, akhrnye atie memilih background nie..
nk kata cntk x jg... tp simple, 2 yg atie tertarik...
rase nk mengedit la skit2 blog ni, tp x pndai.. 
ilmu yg ade skit2 tu pn dh lupa.. sbb lame dh x mengedit blog...
sbb 2 pepatah ade berbicara 'ilmu tanpa amal ibarat pokok yg tidak berbuah'...
so, selamat beramal..
eh, ade kaitan ke??? lantak laaa...

Monday, October 10, 2011

Petua imam syafi'e


Empat perkara menguatkan badan
1. makan daging
2. memakai haruman
3. kerap mandi
... 4. berpakaian dari kapa
Empat perkara melemahkan badan
1. banyak berkelamin (bersetubuh)
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika makan
4. banyak makan bahan yang masam
Empat perkara menajamkan mata
1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih
Empat perkara merosakkan mata
1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat
Empat perkara menajamkan fikiran
1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama
Empat CARA TIDUR
1. TIDUR PARA NABI(Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit danbumi)
2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH(Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solatmalam)
3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA(Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyakdimakan)
4. TIDUR SYAITAN(Menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka)
* Kalau ada kesudian..Tolong sebarkan maklumat ini kepada saudara Muslim/Muslimat yang lain agar menjadi amalan kepada kita semua. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati.

Erti Gerak Geri Dalam Solat

  Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang dah tahu atau panduan bagi yang baru tahu......

1 - Niat Sembahyang: Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.

2 - Berdiri Betul: Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.

3 - Takbir-ratul Ihram: Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.

4 - Fatihah: Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.

5 - Ruqu': Sebagai tikar kita di dalam kubur.

6 - I'tidal: Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika didalam kubur.

7 - Sujud: Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.

8 - Duduk antara 2 Sujud: Akan menaung panji-panji nabi kita didalam kubur

9 - Duduk antara 2 Sujud (akhir): Menjadi kenderaan ketika kita dipadang Mahsyar.

1 0 - Tahhiyat Akhir: Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.

11 - Selawat Nabi:Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.

12 - Salam: Memelihara kita di dalam kubur.

13 - Tertib: Akan pertemuan kita dengan Allah S. W. T.

Dari Abdullah bin 'Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda :

"Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi /Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu " FRIDAY the 13th "

jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!"

Wassalam.

"Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..." Sebaik-baik manusia itu
adalah mereka yang memberi manafa'at kepada manusia lain...
~LB~

Sunday, October 9, 2011

Renungkanlah...

"Ada sorang perempuan.. Umur 15 tahun.. Bawa anaknya yg umur setahun jalan di pasaraya.."
-Orang kata dia tue perempuan hina.. Tak suci.. Tak malu.. Tapi takda orang taw.. Dia dirogol masa dia umur 13 tahun..

"Ada sorang lelaki.. Dia sangat² gemuk.."
-Orang kata dia tue tak taw jaga diri.. Tapi takda orang taw.. Dia ada penyakit.. Makan tak makan.. Tiap² hari berat badan naik..
...
... ... ...
"Ada sorang orang tua.. Mata dia buta.. Telinganya takda.."
-Orang kata dia tue hodoh.. Sangat² hodoh.. Tapi takda orang taw.. Dia tue askar.. Hilang mata & telinga waktu mempertahankan negaranya..

"Banyak benda dalam dunia nie.. Kita nampak.. Tak bermakna.. Kita taw segala²nya.."


4 fakta tentang mata dan lidah:



Fakta 1 :
Anda tidak boleh menjulingkan mata sambil menjelirkan lidah anda dalam satu masa…...

...
Fakta 2 :
Setelah membaca Fakta 1 kamu dengan bodohnya mempraktikkannya

Fakta 3 :
Setelah baca Fakta ke 2 anda tersenyum pahit ….dan berkata dalam hati “ Eh Sial La Puihhh! aku dah terkena nih !...

Fakta 4 :
Setelah anda membaca Fakta 3 anda berniat untuk copy lawak bodoh ni kepada geng anda yang lain untuk kenakan diaorang seperti anda yang telah terkena. kah3...
Ini_kisah_benaR!!! hahahahahahahaha~

SMS SERAM NI DARI 'AGEN SYAITAN...'

Satu lagi pembacaan saya yang membuatka...n saya tersentak. SMS ini memang
sengaja ditulis dengan penulisan seorang lelaki. Ceritanya
memperlihatkan bagaimana seorang muslimat di'rosak' dengan mudah hanya
dengan kata-kata manis! Wahai sahabat-sahabatku... Moga Allah peliharamu
daripada semua ini....

*****************************************************************

1.
salam. Blh sy kenal awk? Sy tertarik dgn prwatakan sopan awk. Dah lama
sy prhatikn awk. Awk dak baik n sy trtarik la dgn tudung labuh awk. Sy
harap kite bleh brkenalan.. ukhuwah fillah org kate..sy x terer sgt arab
ni…

2. Trima kasih krn mnerima sy. Sy akan try
sedaya upaya sy mnjaga awk dan mgikut syariat. Sy tau sy bukan baik
sgt, tp demi Allah, sy cuba buat yg trbaik utk awk…

3.
Ingat tau, jaga aurat leklok..jgn bagi org lain nmpk..kuar ngan kwn2
tau.. jgn sorg2..blk contact sy ek..sy doakan awk selalu..

4.
awak,nape x contact sy. Sy risau awk kuar lama2..ye..mmg sy xde hak
pun..sy tau sy percaye awk, tp sy x tau la nk kate cmne. Kite slalu nmpk
dari jauh je ek.Tp sy rasa awk mcm dkt je ngan sy. Mgkn ni org kate
cinta kot, wak..awk cinta sy x? xnk bgtau.. tp sy tau awk cinta sy..awk
da malu nk jln tmpt sy lepak sbb malukan?..kih3. .tq.. i love u too..

5. Wak,selain family, Allah dan rasulnyer.. awk sayang sape ek? Sape saya dlm hati awk?

6.
Wak wak..dr kawan kite just pggl sy awk je..mcm x special plk diri sy
utk awk. sy tringin gak nk jd cm room8 sy ni. Pggl syg.. bole ke? Awk
pggl sy bi ek? Rasa mcm baby sket. X salah kan.. just panggilan
je..thanks syg.. love u... ..

7. Yang. kekdang bi tgk
syg ni mcm x prcaya bi je. Yela, bi just tanya syg pkai apa je kan .. tq
ek gtau, mkin dalam pulak rindu kat syg ni... .hihihi..

8.
Yang bi nak syg tau, sayanglah segalanya utk bi, syg la pmberi semangat
utk bi... yang... ..bi harap bi ngan syg xde rahsia lagi ek.. jgn
risau..inikan membuktikan bi caring.. so jgn risau..k..yeye. . bi janji
kan jaga rahsia kite..just msg je kan..love u..papai.. mmuahh!

9. Syg..da lama kite msg, leh kite jumpe x? ye..ayang bwk la kawan2 k..tq yunk! i love u.... ..

10.
Tq pggl bi ngan pgglan abg.. abg tggu lame da..abg tau..kite x leh
pakse dlm hubungan..la iqra hafiddin..hehe. . sikit sikit je..kih3..

11. Hi syg, watpe 2? Nk ckp sket.. nape syg bwk satu battalion nak jumpa abg?... syg x caye kat abg eh.. huhu..

12.
Syg..kite jumpe k?..abg suka syg pakai tudung yg abg beli tu..cam
wardina lak..bkn syg x cntk.. just nmpk mkn cntk la..nipis sikit je..
nnt jumpa nnt syg bwk sorg dah la k..

13. Syg..abg sory
ngan apa jd td.. abg trsentuh jari syg td.. Tol gak ckp syg eh, trsentuh
xpe..TER.. hehe..makin tebal la pulak cinta abg kat syg..

14.
Thanks jumpa td, syg cntk la.. Ololo..abg romantik sket pun salah ke?
Ske abg romantik ek? Hehe.. Eh, td jumpa abg da berani tenung abg
ek..hoho.. tgk td kwn syg cam ske kat kwn abg je.. senang la kita jumpa
pasni.. tgk..Allah memberkati hubungan kite.. syg solat dah ke? Doakan
abg skali ek..miss u..

15. syg..just nk tanya.. syg
cinta bg berapa percent? Apa tandanya eh? 50% je... huhu..yang. . just
nk tanya..rambut syg panjang x? just thinking of u at the moment…

16.
Td terbeli tudung pendek.. yg abg bg kat syg tu.. syg..bg la gmbr syg
special untuk abg yg pakai tudung td 2.. Cntk nye syg..gambar ni nak wat
wallpaper hp ngan kompter abg la..

17. Yang.. syg
cintakan abg berapa percent? Sepenuh hati Thanks syg..love u too.. abg
janji, abg akan jaga syg baik2 dan xkan tinggalkan syg...

18. Syg..da lame kita couple kan.. xkan abg pegang tgn pun nak marah.. Syg kan milik abg.. Thank 4 being understanding. .

19. Syg kata Syg cintakan abg sepenuh hati.. kalu gitu..apa buktinya Syg cintakan abg..?

SELEPAS ITU BARU BERMULA ZINA YANG SEBENAR...

**************************************************************************

20. huh!... syg mengndung? tahu kat ne... cube check balik dgn doktor... xkan sekali buat dah mengandung, check balik k..

21. huh! btol la syg mengndung ni?? syg, utk kebaikan kita berdua, lebih baik syg gugurkan kandungan tu.. gugurkan k..

22. Nape plak xnak? xberdosa la klu bunuh benda yang masing xbernyawa.....gugurkan jelah!!! jgn buat masalah bleh x!!

23. xsakitlah!!! nape manje sangat ni! xkan bnda mudah cam tu pun xbleh buat..

24.
sori syg, abg xbleh temankan syg ke klinik tu, abg malu klu terserempak
dgn family or member, malu la abg klu diorg nmpak abg bwk syg dgn perut
syg yg besar tu..

25. Ape!! RM 5,000?? kau yg
mengandung... kau cari sendiri la duit nak gugurkan anak tu.. bukan
masalah aku.. lantak kau la... bukan masalah aku jgak keluarga kau pulau
kau.. kau tu yg bodoh!! kau ingat kau tu cantik sgt?? aku dah xingin
kat kau!! pergi mmpos!

26. jgn kol n msg lg bleh x?!.. aku sbuk.. xde masa nk layan kau!...

27.(terputus hubungan)

- wanita itu mati akibat kegagalan proses penguguran..
- si lelaki mencari mangsa baru..
- dan kejadian terus berulang..

ITULAH KEBANYAKAN YANG TERJADI DI DUNIA KITA INI...
masyaallah~
harap kita x tergolong dalam golongan ni...

#adakah kita pernah menggunakan ayat-ayat diatas mahupun,terjerumus dengan ayat2 manis diatas....
urmmm,renung-renungkan dan selamat beramalll..........

Wednesday, October 5, 2011

MENARIK UNTUK LELAKI TAHU... NEVER MAKE WOMEN CRY... :)



Wahai Tuhan, mengapa wanita sering menangis?

Jawabnya:

Kerana wanita itu unik.
Aku ciptakannya sebagai makhluk istimewa,
Ku kuatkan bahunya untuk menjaga anak-anaknya,
Ku lembutkan hatinya untuk memberi rasa aman,
Ku kuatkan rahimnya untuk menyimpan benih manusia,
Ku teguhkan peribadinya untuk terus berjuang pada saat yang lain menyerah,
Ku berikannya naluri untuk mencintai anak-anak dalam apa jua keadaan sekalipun,
Ku kuatkan batinnya untuk tetap menyayangi walau dikhianati oleh teman,
Walau disakiti oleh “orang” yang dia sayangi..
Wanita makhluk kuat,
Tetapi jika satu saat dia menangis itu kerana Ku berikannya air mata untuk membasuh luka batin dan memberi kekuatan baru.

“WANITA itu ISTIMEWA”

Bagaimana Mengesan Kamera Tersembunyi di dalam Bilik Persalinan?




Di hadapan bi...lik perbicaraan mengambil telefon bimbit anda dan memastikan bahawa mudah alih boleh membuat panggilan ........
Kemudian masukkan ke dalam bilik jejak, mengambil telefon bimbit anda dan membuat panggilan .....
Jika u tidak boleh membuat panggilan ......!!!!
Terdapat kamera tersembunyi ......
Ini adalah disebabkan gangguan kabel fiber optik semasa pemindahan isyarat ......

Sila kemukakan ini kepada rakan-rakan anda untuk mendidik isu ini kepada
awam ...... Untuk mengelakkan wanita yang tidak bersalah dari CAMERA HIDDEN ...........

Kamera Pinhole Menukar Bilik Bazaar Big, Pembeli Stop?

Beberapa hari lalu, saya menerima mesej teks ini:
Sila tidak menggunakan bilik Percubaan BAZAAR BESAR terdapat kamera pinhole untuk membuat MMS anak-anak gadis.
Jadi, sila kemukakan kepada semua kanak-kanak perempuan. Juga ke hadapan kepada semua kanak-kanak lelaki yang mempunyai adik-beradik dan teman wanita.

Jangan malu dalam menghantar mesej ini. Kerana melindungi mengenai integriti semua anak-anak gadis & wanita.

by facebook : Malaysian Community (search on fb)

BAGAIMANA untuk mengesan A 2-WAY MIRROR?

Apabila kita melawat tandas, bilik mandi, bilik hotel, bilik persalinan, dan sebagainya, Berapa banyak anda tahu dengan yakin bahawa cermin yang seolah-olah biasa yang tergantung di dinding cermin sebenar, atau sebenarnya adalah cermin 2-cara Ie, mereka boleh melihat anda , tetapi anda tidak boleh melihat mereka. Terdapat banyak kes orang memasang cermin 2-hala di dalam bilik wanita yang berubah-ubah atau bilik mandi atau bilik tidur.

Ia adalah amat sukar untuk mengenal pasti permukaan dengan hanya melihat. Jadi, bagaimana kita menentukan dengan apa-apa amaun yang pasti apa jenis Mirror kita melihat?

KELAKUAN INI UJIAN MUDAH:

Letakkan hujung kuku anda terhadap permukaan reflektif dan jika ada GAP antara kuku anda dan imej kuku, maka ia adalah cermin Genuine.

Walau bagaimanapun, jika kuku anda TERUS menyentuh imej kuku anda, maka beware, IT IS A 2-WAY MIRROR! (Mungkin ada seseorang yang melihat anda dari pihak lain). Jadi ingat, setiap kali anda melihat cermin, melakukan "ujian kuku." Ia tidak kos anda apa-apa. Ia adalah mudah untuk dilakukan.

Ini adalah satu perkara yang benar-benar baik untuk dilakukan. Sebab terdapat jurang pada cermin sebenar, kerana perak di belakang cermin DI BAWAH kaca.

Manakala dengan cermin dua hala, perak pada permukaan. Pastikan ia sentiasa dalam fikiran! Pastikan dan periksa setiap kali anda masuk ke dalam bilik hotel.

Ini dengan adik-beradik anda, isteri, anak-anak perempuan, kawan-kawan, rakan sekerja, dll.

Sebarkan mesej ini kepada semua rakan-rakan dalam Kenalan anda.

Friday, September 23, 2011

Kenali Wanita


a) Tanah - anak pertama, kelima, kesembilan.
b) Air - kedua, keenam, kesepuluh
c) Api - ketiga, ketujuh, kesebelas
d) Angin- keempat, kelapan, keduabelas
... ... ...
...
WANITA BERUNSUR TANAH
1) Merendah diri,serta hormat dan patuh, setia serta rela berkorban.
2) Tidak cerewet, tidak meninggi diri, tidak sombong dan bukan seorang pemarah.
3) Tenang diri, aman, dan memberi sokongan.
4) Tidak suka membantah atau membangkang
5) Berwatak manis, lemah lembut, bersih dan sentiasa menjaga kecantikan.

WANITA BERUNSUR AIR
1) Menghidupkan hati pasangan dan pemberi semangat.
2) Mengambil berat
3) Hatinya bersih dan boleh membahagiakan pasangan
4) Menenangkan pasangan.
5) Sangat romantis
6) Mudah menangis

WANITA BERUNSUR API
1) Cintanya sentiasa hangat dan memberahikan
2) Cergas, cepat dlm gerak geri dan tangkas menguruskan rumah tangga.
3) Penasihat yang baik
4) Pandai dan cekap mengurus rumahtangga
5) Pandai menghias diri agar kelihatan cantik selalu
6) Berwaspada selalu

WANITA BERUNSUR ANGIN
1) Lemah lembut dan menenangkan
2) Pandai bermain kata dan memujuk rayu
3) Sopan santun dan berbudi pekerti mulia
4) Bijak mewujudkan suasana selesa.
5) Hati yang cepat berubah ubah

Tanda-tanda Kiamat

Kemunculan Imam Mahdi
- Kemunculan Dajjal
- Keturunan Hazrat Isa (AS)
- Kemunculan Yajooj dan Majooj
- Terbitnya matahari dari Barat ke Timur
... ... - Pintu pengampunan akan ditutup
- Dab'bat al-Ard akan keluar dari tanah dan akan menandai muslim yang sebenar-benarnya
- Kabut selama 40 Hari akan mematikan semua orang beriman sejati sebab mereka tidak perlu mengalami tanda kiamat lainnya
- Sebuah kebakaran besar akan menyebabkan kerosakan
- Pemusnahan Kaabah
- Tulisan dalam Al-Quran akan lenyap
- Sangkakala akan ditiup pertama kalinya. Binatang dan orang kafir yang tersisa akan mati. Semua gunung dan bangunan akan runtuh
- Tiupan sangkakala yang kedua kalinya akan membangkitkan semua ciptaan Allah dan bertemu di dataran Arafah menuju saat penghakiman mereka dan matahari akan mendekatkan dirinya ke bumi

Nabi Muhammad S.A.W. telah bersabda :
"Barang siapa yang mengingatkan ini kepada orang lain, akan Ku buatkan tempat di syurga baginya pada hari penghakiman kelak".

Kita boleh je kirim ribuan SMS Mesra, tapi bila kirim yang berkaitan dengan ibadah mesti berfikir 2 kali.

Allah berfirman : "Jika engkau lebih mengejar duniawi daripada mengejar dekat dengan-Ku maka Aku berikan, tapi Aku akan menjauhkan kalian dari surga-Ku"

Saturday, September 3, 2011

RaYa, Raya dan Raya

Selamat hari Raya aidilfitri..
Maaf zahir dan batin kalau ade salah dan silap..
Rase mcm nk berpantun skit.. pantun ni aku ciplak dri msj..
tp tlh d ubah suai mengikut keadaaa... hehehe

Rumah dihias bagai istana,
Buat persiapan di hari raya,
Jari ku susun maaf ku pinta,
Ku post kat blog pengganti kad raya..

jom layan gmbr raya....











setakat itu sahaja untuk kali ini... sekiannn...
(ayt skema skit...)

Saturday, August 20, 2011

Muhasabah CINTA

Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu

Tragedi di Hari Perkahwinan

Pengantin Lelaki : Walaupun baju U tidak cukup saiz, I tetap menerima U seadanya.....
 
 
 Pengantin Lelaki : Walau berat bahu I memikul diri U, I akan tetap memikul U (Dalam hati...Berat perempuan ini...macam dah tak larat dah ni)
 
 

TIBA-TIBA

>

>

>




KEBABOOOOMMMMMMMMMMM!!!!!!




Pengantin Perempuan : Ahhhh...tolong....tolong angkat I...!!!!


Pengantin Lelaki : I mencintai U..I terima diri U seadanya....tapi I tidak dapat membantu kalau sampai macam ini....I tak larat sebab U lebih berat dari I...tak apa..biar I panggilkan bomba...angkat U guna kren..OK!!!






KAH!! KAH!! KAH!!!

SAPE HEBAT
Man : Bapa aku hebat. Dia polis. Semua orang takut ngan dia.
Ali : Eleh, bapa aku lagi terer. Kalau dia suruh orang tunduk, mesti orang tu tunduk.
Man : Wow! Bapa kau keja apa?
Ali : Tukang gunting rambut


KELAS BI
Ayah : Apasal B.I kamu nie asyik dapat kosong jer...! Apasal hah?
Anak : Eh, ayah! Tu bukan kosong. Tadi cikgu adik dah kasi bintang banyak
kat bebudak lain. Ada dapat 5 bintang la, 4 bintang la. Bila turn adik jer, bintang dah abis. Sebab tu cikgu bagi kat adik bulan.  


SUDU
Doktor : Encik kena ambil 3 sudu ubat ni setiap hari.
Pesakit : Eh! tak boleh la doktor.
Doktor : Kenapa?
Pesakit : Rumah saya ada dua sudu jer
.

 
MAYAT
Cikgu : Hasan,sambungkan 2 ayat ini menjadi satu. 'Ali menaiki
basikal ke sekolah. Ali ternampak mayat.'
Hasan : Ali ternampak mayat menaiki basikal ke sekolah.

 
TIRU
Cikgu : Encik,anak awak didapati meniru Ali dalam exam.
Bapa : Apa bukti awak?
Cikgu : Encik tengok soalan nombor 4 nie. Siapakah menemui Pulau Pinang?Seman tulis "Saya tak tahu"dan anak encik tulis "Kalau engkautak tahu, aku lagi la tak tahu".
 


DOKTOR
Suatu petang datang seorang lelaki berumur ke kelinik ENT, kerana telinganya
di masuki biji kacang hijau semasa dia membeli barang dapur di pasar.
Doktor : "Selamat petang..."
Pesakit : "Selamat petang Doktor!"
Doktor : " Ada masaalah apa .....?"
Pesakit : "Telinga saya dimasuki biji kacang hijau, Doktor..."
Doktor : "Biar saya periksa telinga anda!"
setelah diperiksa....
Doktor : " Ada2 cara untuk mengeluarkan biji tersebut..."
Pesakit : "Apa caranya doktor?"
Doktor : "Pembedahan kecil kosnya 2 ribu ringgit dan pilihan kedua
pula percuma..."
Pesakit : "Mahal sangat Doktor, kalau yang percuma bagaimana?"
Doktor : "Yang percuma kena sabar..."
Pesakit : "Baik, saya sabar, dan bagaimana caranya...?"
Doktor : "Anda sirami telinga anda 2 kali sehari dan nanti jika
sudah jadi tauge' anda tinggal tarik keluar."
Pesakit : "Huh

Friday, August 19, 2011

Mana MAK??

Jam 6.30 petang.
Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.
Ayah baru balik dari sawah.
Ayah tanya Mak, “Along mana?’
Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”
Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”
Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”
Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”
Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”
Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”
Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”
Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.
Dua puluh tahun kemudian
Jam 6.30 petang
Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.
Ayah tanya Along, “Mana Mak?”
Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”
Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”
Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”
Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”
Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.
Ayah tanya Ateh lagi, “Mana Mak?”
Ateh menjawab, “Entah.”
Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.
Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”
Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.
Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.
Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak. Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, “Mana Mak?” Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!” Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.
Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya “Mana Mak?” apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.
Mereka akan tanya, “Mana Mak.” Apabila dapat nomBor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika. Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya ‘Mana Mak?”
Semakin anak-anak Mak besar, soalan “Mana Mak?” semakin hilang dari bibir anak-anak Mak . Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.
Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.
Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.
Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.
Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.
Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kuih koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kuih koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.
Semasa menerima bungkusan kuih koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, “Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kuih koci kamu ni.”
Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kuih koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamad. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.
Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.
Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kuih koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.
Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.
Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.
Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam. Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak. Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telefon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, “Saya dah suruh Uda telefon budak-budak ni tadi, tapi Uda kata semua tak berangkat.”
Mak minta Mak Uda telefon anak-anak untuk beritahu yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.
Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telefon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”
Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.
Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan. Kuih koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.
Beberapa tahun kemudian Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”. Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”
Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.
Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.
Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.
Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.
Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak. Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..
Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.
Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah, ”Mana Along?” , “Mana Angah?”, “Mana Ateh?”, “Mana Alang?”, “Mana Kak Cik?” atau “Mana Adik?”. Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.
Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, “Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , “Mana mak?” ”
Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, “Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kuih koci buat bekal.”
“Ayah, ayah….bangun.” Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..
Terketar-ketar ayah bersuara, “Mana Mak?”
Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan “Mana Mak?” masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa persaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw., ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...